19. aprila 2023 bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani poteka Eestec Olympics – hekaton na temo sončne energije. Gre za celodnevni dogodek, ki se je začel ob 9. uri. Organizatorja dogodka sta Društvo študentov elektrotehnike in računalništva (EESTEC) ter Študentski energetski klub (ŠEK).

Fotovoltaika (PV) je v zadnjem desetletju najhitreje rastoča tehnologija obnovljivih virov energije, ki je že dosegla status najcenejšega proizvodnega vira električne energije. Cena PV z ekonomijo obsega stalno pada in postaja dostopna vsem ljudem, ob rasti cen električne energije pa je tudi dobra investicijska priložnost.

Pri pripravi izzivov sodelujejo kar trije laboratoriji Fakultete za elektrotehniko, ki so za tekmovalne skupine pripravili naloge s svojih področij delovanja:

  1. Laboratorij za električna omrežja in naprave (LEON); Priprava predloga strategije, ki bi distribucijskim omrežjem omogočila priklop večjega števila obnovljivih virov električne energije brez posega v obstoječe omrežje.
  2. Laboratorij za energetske strategije (LEST); Razvoj ideje o vzpostavitvi trajnostne energetske skupnosti v vašem okolju.
  3. Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO); Določitev trenutnega stanja tehnike PV tehnologij in sistemov s predlaganjem tehnoloških rešitev za dosego večje cenovne in energijske konkurenčnosti PV. Priprava strategij, kako v določen prostor umestiti čim več PV, na čim bolj inovativen, a tehnično izvedljiv in smotrn način.

Podelitev nagrad prvim trem uvrščenim ekipam bo v četrtek, 20. aprila 2023, ob 13. uri v avli Fakultete za elektrotehniko. Nagrade za prvouvrščene tekmovalne skupne so:

  1. Študentska izmenjava na Iberskem polotoku,
  2. Nagrada v višini 500 €,
  3. Nagrada v višini 250 €.

Hvala vsem za sodelovanje in pomoč.