V ponedeljek, 30. septembra 2024 smo organizirali strokovno ekskurzijo v Zlatoličje. Termin ekskurzije je bil zelo primeren, saj je to le en dan pred začetkom študijskega leta zato je bila večina študentov že na univerzi, imeli pa so prosti čas saj se študijske obveznosti pričnejo s 1. oktobrom. Skratka čudovit, sončen dan za 280 kilometrov dolg izlet. Zaradi vsebine ekskurzije so se dogodka udeležili predvsem študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

V Zlatoličju smo si ogledali največjo hidroelektrarno v Sloveniji in v njenem sklopu tudi sončno elektrarno. Obe elektrarni upravlja družba Dravske elektrarne Maribor. Hidroelektrarna Zlatoličje lahko deluje z največjo močjo 136 MW in letno proizvede 577 GWh električne energije. To je kanalska hidroelektrarna. Za njen namen se v mestu Maribor od struge reke Drave loči umetni kanal po katerem teče voda 17 kilometrov do hidro elektrarne Zlatoličje. Odvodni kanal je dolg 6 kilometrov in se izteka nazaj v strugo reke Drave.

V okviru hidroelektrarne Zlatoličje je postavljena tudi sončna elektrarna močji 2,5 MW, ki letno proizvede 3 GWh električne energije. V načrtu pa je razširitev obstoječe sončne elektrarne na celotno južno brežino dovodnega kanal. S tem se bo kapaciteta sončne elektrarn zvišala 28 MW oziroma 34 GWh električne energije letno.

Ta članek je dosegljiv tudi v angleškem jeziku na povezavi https://www.aurora-h2020.eu/ul-news/technical-excursion-to-zlatolicje/